Falska fördomar om fasadrenovering

Att renovera din fasad är inget litet jobb. Ibland måste stenar tas bort och repareras, fogarna måste bytas ut, hela fasaden måste rengöras och sedan impregneras. Om du planerar detta kommer du utan tvekan att försöka samla in lite information innan du planerar jobbet. Det finns naturligtvis mycket material att hitta online och det mesta är verkligen användbart för din forskning. Men du måste också vara försiktig, eftersom det kan finnas ett antal falska fördomar som kan leda till felaktig information. Här hittar du de största falska fördomarna kring fasadrenovering, underhåll och rengöring.

Fasadarbete är dyrt

Om din fasad underhålls regelbundet behöver det inte vara dyrt alls. Speciellt om du tecknar ett kontrakt med en specialist som regelbundet kommer att inspektera och reparera din fasad, kommer du att märka att priserna inte är så dåliga. Du kan redan rengöra din fasad för 50 kr per kvadratmeter och inklusive impregnering kommer priset att fördubblas. Endast om du försummar din fasad, låter den smutsas och lämnar sprickor under vintern, blir reparationen verkligen dyr och detta kan uppgå till hundratals kronor per kvadratmeter. Det är bäst att begära priser för ett underhållskontrakt direkt från fasadspecialisten. Dessa är starkt beroende av faktorer som plats och ålder för ditt hem.

Små sprickor i fogarna eller stenarna gör inte så mycket

Tvärtom kan dessa sprickor göra mycket skada. Speciellt om du inte fixar dem före vintern. Om vatten kommer in i din fasad och det fryser vid låga temperaturer expanderar det på plats. En liten spricka blir då en stor spricka och detta är naturligtvis mycket svårare och dyrare att reparera. Det är därför det alltid är klokt att reparera dessa mindre skador omedelbart innan de utvecklas till större problem. Eller åtminstone före frysning.

Med impregnering löser du fuktproblem

Om du lider av penetrerande fukt på grund av att din fasad läcker, är ett av råden att få din fasad impregnerad. Impregnering är ofta det sista steget i fasadunderhåll och görs efter att fasaden har reparerats och rengjorts helt. Genom att bara impregnera din fasad och inte lösa orsaken till den inträngande fukten försvinner inte fuktproblemen. Läckan i fasaden är fortfarande närvarande. Du smörjde den bara med ett vattenavvisande medel. Precis som när du sätter ett pumpat däck med punktering på din cykel kommer det att fungera, men den svaga punkten kvarstår och kommer att släppa ut luft igen under tryck. Impregnering är användbar om du vill förhindra fuktproblem, men den är bara nödvändig när fasaden är tät och inte läcker in vatten ifrån början.

Skorstenen ingår inte i fasadreparationer

De flesta fasadspecialister underhåller också din skorsten samtidigt som din fasad. Detta är ofta tillverkat av samma material och skadas därför lika. Skorstenen är en plats där läckor och problem uppstår regelbundet, särskilt för att den ligger på taket och därför fångar mycket vind. Dessutom är skorstenen en direkt ingång till ditt hem och det finns sömmar som lätt kan läcka. Be därför alltid din fasadspecialist att också titta på skorstenen. Det är viktigt att den är i lika gott skick som dina väggar.

Lite färg och din fasad är som ny igen

Fasadproblem kan inte lösas med färg. Om din fasad är våt eller smutsig bör du alltid rengöra och reparera den innan du målar ditt hem. Vattenavvisande färg, som är fallet med impregneringsmedlet, fungerar bra om du vill undvika fuktproblem, men ofta bara med en reparation för att lösa problemen. Ska du arbeta på din fasad själv och vill du ge den en ny färg? Låt alltid väggarna inspekteras, repareras och / eller rengöras innan du börjar arbeta.

Väggisolering är dyrt

Om du redan har gjort arbete på din fasad kan du lika gärna ha dina väggar isolerade. Speciellt om dessa ännu inte innehåller isoleringsmaterial kommer du att märka en stor skillnad i värmefördelningen inomhus. Energiräkningen kommer naturligtvis också att minska, liksom din miljöpåverkan. Väggisolering som en del av en fasadrenovering behöver inte vara dyr. Du kan först applicera ett isoleringsmaterial från utsidan till ungefär 250 kr per kvadratmeter. Om du har hålrum i väggarna kan du få dem fyllda med isolering för 150 kr per kvadratmeter. Bara om du måste isolera genom insidan av dina väggar kommer du att förlora en hel del pengar. Glöm dock inte att du också sparar och att det kan finnas ett bidrag från din kommun eller provins för arbetet.

Kontakta oss för en fasadrenovering i Göteborg. Vi utför alla typer av fasadrenoveringar i Göteborg och ger dig gärna en kostnadsfri inspektion och offert.