Fasadrengöring – Allt du behöver veta

En fasad av en byggnad har en viktig funktion. Det skyddar insidan av byggnaden mot väder, vind och fukt. Så fasaden måste tåla mycket. Fasadrengöring är viktigt för att förhindra skador på byggnaden. Fasadrengöring ger inte bara byggnaden ett friskt nytt utseende, det förhindrar också fuktproblem när fasaden rengörs i tid. Andra framtida skador på fasaden, såsom sprickor i fasaden, förhindras också. Det är därför viktigt att rengöra din fasad i tid.

Vad är fasadrengöring

Fasadrengöring, som namnet antyder, är rengöring av fasaden. Fasadrengöring är en del av fasadunderhållet och det är klokt att hålla detta uppdaterat. Genom att rengöra fasaden på ditt hem tar du bort avlagringar och smuts från fasaden. Denna förorening kan uppstå av olika skäl. Exempelvis har föroreningar, såsom avgaser och fabriksutsläpp, stor inverkan på husets fasad. Alger och mossor kan också allvarligt påverka fasadens skick. De olika typerna av föroreningar tas bort med olika typer av fasadrengöring. För att fastställa den korrekta rengöringen måste kontamineringstypen, typen av underlag och graden av kontaminering beaktas.

Rengöring med ånga

Om fasaden är måttligt förorenad, till exempel med mossa, kan du rengöra fasaden med ånga. Det är det säkraste sättet för fasaden och det bästa för miljön. Ångan sprutas mot väggen under högt tryck och detta får smutsen att sugas av väggen. Fasaden sköljs sedan med vatten. Det är viktigt att kontrollera om ytan är lämplig för rengöring med ånga. Alla typer av fasader är inte lämpliga för denna fasadrengöring. Tegelfasader som visar mossbildning är mycket lämpliga för denna form av rengöring.

Kemisk rengöring

Tunga avlagringar på din fasad, till exempel rost, kan inte tas bort med ångrengöring. Kemtvätt är då en bättre lösning. Med denna form av fasadrengöring appliceras ett kemiskt rengöringsmedel på väggen. Detta medel säkerställer att smutsen löses upp. Produkten sköljs sedan med vatten tillsammans med smuts från fasaden. Genom att samla upp vattnet har denna metod liten påverkan på miljön.

Spränga

Med mycket envis smuts, som graffiti, kan du få fasaden rengjord genom att spränga. Detta är en mycket aggressiv form av fasadrengöring. Vatten blandas med ett sprängmedel och sprayas sedan mot fasaden under stort tryck. Du bör lämna de flesta former av fasadrengöring till experter men framför allt denna form av fasadrengöring bör inte göras av amatörer.

Rengör fasaden själv

Ovanstående metoder för rengöring av fasaden utförs huvudsakligen av specialiserade företag. Men du kan också komma igång själv. Det finns olika fasadrengöringsprodukter till salu. Till exempel kan gröna avlagringar och mossa på fasaden kan enkelt rengöras med algborttagningsmedel. Du gör detta koncentrat med vatten och det appliceras sedan på fasaden med en vattenkanna eller spruta. De biologiska avlagringarna på natursten, kalksten, stuckatur, tegel och betong samt på fibercement kan avlägsnas med denna produkt.

Vi har också lämpliga produkter i vårt sortiment för rengöring av föroreningar, såsom sot, damm och industriell förorening. Med våra produkter kan du enkelt rengöra din fasad själv och ta bort föroreningarna. Du kan enkelt applicera denna pasta med en blockpensel eller färgrulle och skölja av med mycket vatten efter några minuter. Om det behövs kan du ta bort starkare smuts med en borste. Innan du vet ordet av kommer din fasad att se fräsch och ny ut igen. Har någon förstört din fasad med graffiti? Då är du ganska klar med det. Graffiti är inte särskilt lätt att ta bort och du måste ofta anlita ett professionellt fasadrengöringsföretag för att ta bort det. Kontakta oss om detta inträffar, vi är experter på fasadrenovering samt fasadrengöring. Det är inte någon särskilt billig rengöring men det finns många fall bidrag för de som blivit utsatta för graffitivandalisering. Kontakta oss om du har frågor om vart du ska vända dig och vad du behöver ha för att få bidragen, vi är experter på området.

Tips för fasadrengöring

Ska du städa fasaden själv? Då kan du använda dessa tips till god användning:

 • Kontrollera i förväg vilken smuts som finns på din fasad.
  Typen av smuts avgör typen av rengöring, produkten och utrustningen.
 • Välj rätt produkt
  Se till att du använder rätt tvättmedel. För bästa resultat, fråga säljaren om råd.
 • Ta dig tid
  Att rengöra fasaden kan ta ganska lång tid. Kom ihåg det.

Varför rengöra fasaden

Fasadstädning verkar inte alltid nödvändig vid första anblicken. Det är verkligen sant att fasaden ser mycket fräschare ut efter rengöring, men det kostar också mycket tid och pengar att få fasaden rengjord. Det är dock inte bara bra för ögat. Rengöring är också viktigt inom fasadskydd och underhåll. Fasadrengöring förhindrar skador och slitage på fasaden, väggarna är väl skyddade mot fukt och ditt hem är väl skyddat mot olika väder. Dessutom är skador mer synliga på en ren fasad och du kan få den reparerad i tid. Stora skador och höga reparationskostnader förhindras på detta sätt.

Fördelarna med fasadrengöring i korthet

 • Fasaden ser fräsch och ren ut igen
 • Ditt hem är bättre skyddat mot fukt
 • Din fasad är mer motståndskraftig mot väderförhållanden
 • Öka värdet på ditt hem
 • Skador och slitage förhindras
 • Eventuella skador syns direkt

Efter fasadrengöring: impregnering

Efter rengöring av din fasad rekommenderas att impregnera din fasad. Detta minskar bland annat fasadens fuktabsorbering till ett minimum. Ditt hem skyddas därför bättre och tillväxt av alger och mossa på din fasad förhindras. Genom att impregnera fasaden efter rengöring skyddas ditt hem bättre och kan hålla i många år framöver.

Din fasad är som ny igen

Det är fantastiskt hur din fasad lyser igen efter omfattande fasadrengöring. Det ursprungliga tillståndet kommer tillbaka i förgrunden och ditt hems ursprungliga karaktär kommer till sin rätt igen. Dessutom är din fasad beständig mot vädret och ditt hem är skyddat mot fukt. Du kan få din fasad rengjord, men det är säkert också möjligt att komma igång själv med rätt produkter. Din fasad är som ny igen efter rengöring.

Vi är experter på både fasadrenovering och fasadrengöring. Kontakta oss om du är ute i tid och behöver en fasadrengöring, vänta inte. Fasadrenovering är betydligt mer kostsam och du vill helst undvika att behöva utföra en sådan. Däremot om din fasad redan är tillräckligt skadad så kan en fasadrenovering redan behöva göras, vi finns här för dig om detta är fallet. Vi utför fasadrenoveringar i hela Göteborg!