Fem tips om hur du kan undvika en fasadrenovering

Ingenstans är det lika vackert som hemma. Dina egna fyra väggar erbjuder dig mycket mer än bara en plats att bo. Förutom pensionsavsättning och …

Praktiska tips från fasadsexperter

Alla som äger sitt eget hus idag kan vara stolta över det. Att äga fastigheter har blivit ett dyrt förslag eftersom färre och färre människor har råd med denna lyx. Så känn dig fri att vara stolt över dig själv och det arbete du har gjort.

Efter några år i ditt hem kommer emellertid den första fasadrenoveringen och rengöringsarbetet på agendan: sprickor i fasaden, alger, svampar och mögeltillväxt och mossar pryder plötsligt husets fasad, som en gång lyste i fantastiska färger. Irriterande, särskilt när du tänker på hur mycket liv och pengar som har gått in i ditt hem. Det säger sig självt att du har rätt att låta din fastighet se bra ut.
Du kan hylla varje öre och varje sekund genom att hålla din fasad ren. I denna artikel ger vi dig fem praktiska tips om hur du kan underhålla din fasad och fasadbeklädnad och minska framtida kontaminering.

Vad du ska skydda din fasad från

Din husfasad utsätts för skadliga influenser varje dag. Dessa yttre påverkan kan delas in i tre kategorier:

  • Biologisk-organisk förorening som alger, mossa och svampar
  • Fukt från vind, regn och hagel
  • Temperaturskillnader

Beroende på typ av fasad kommer skadorna att variera. Materialet som ytterfasaden är gjord av är en stor faktor för underhållet. Olika material måste rengöras och vårdas annorlunda. Vi kan därför inte lova dig ett universalmedel för alla fasader.

Fem tips för en snygg fasad

Låt oss komma till den praktiska delen av denna artikel. Vi vill nu ge dig fem användbara tips om hur du kan skydda din fasad mot föroreningar på lång sikt och därmed undvika fasadrenovering i framtiden. En fasadrenovering kan inte undvikas över tid, men den kan försenas.

Tips ett: Undvik högtryckstvättar

Även om en högtryckstvätt är lämplig för grova gips- och klinkfasader, bör du undvika att rengöra din fasad med en ångstråle till varje pris. Tryck och varmt vatten är inte nödvändigtvis den vård du vill att din fasad ska få. Du kan ta reda på exakt varför högtrycksrengöring är lämplig i vår praktiska guide om fasadrengöring med en högtryckstvätt.

Tips två: ventilera ordentligt

På många husfasader visas svarta fläckar över fönstren över tid. Detta påverkar ofta kök och sovrum. Dessa fläckar är faktiskt svart mögel som kan orsakas av felaktig ventilation på den yttre fasaden.
Formen attackerar inte fasaden omedelbart, men med tiden kan den få allvarliga konsekvenser för ditt hem. Om en plats påverkas särskilt illa av mögel förhindrar detta fasaden från att torka. Resultatet är fukt och djup mögeltillväxt som skadar inte bara fasaden utan också isoleringen i ditt hus. Vi håller också med om att svarta fläckar på husväggen ser ful ut, eller hur?

Det finns många sätt att undvika mögel. Du kan förhindra bildning av mögel på husfasader, till exempel genom regelbunden ventilation. Helst ventilerar du tre gånger om dagen i cirka tio minuter. Försök alltid att ventilera vid inställda tider för att utveckla en vana. På detta sätt spelar du det säkert och du är garanterad att inte glömma att ventilera ditt hem regelbundet.

Tips tre: tillämpa långsiktigt skydd

Impregnering och desinfektion av ytterfasaden med ett speciellt fasadskydd kan hjälpa till att förhindra ny smuts som svampar eller alger på lång sikt. Beroende på typ av fasad bör du välja rätt rengöringsmedel, eftersom inte alla långvariga skydd är lämpliga för alla typer av fasader.
Medan vi rekommenderar speciella rengöringsmedel för gipsfasader, bör du täcka träfasader med en träglasyr eller annat träskyddsmedel. Du bör dock rengöra ytan som du vill impregnera i förväg.

Tips fyra: lägg till ett taköverhäng

Ett taköverhäng kan vara ett bra verktyg för att skydda din fasad mot motsvarande väderförhållanden. Ett taköverhäng är det takområde som sticker ut utanför husets yttre fasad.
Med ett utökat taköverhäng kan regnbelastningen på din fasad minskas avsevärt. Dessutom begränsar en sådan konstruktion den nattliga värmestrålningen i byggnaden.

Observera dock de lagbestämmelser som gäller vid utökning av takhänget.

Tips fem: Hyr ett professionellt fasadstädföretag

Professionell fasadstädning gör underverk. Vi har många års erfarenhet inom detta område och svarar gärna på dina frågor om fasadunderhåll och rengöring.
Vid ett möte på plats kan vi skriva din fasad och förklara för dig vilka underhållsåtgärder som är möjliga för din fasad.

Kontakta oss som dina professionella fasadrenoverare redan idag och boka in ett möte!