Rengöra fasaden själv eller anställa en specialist?

Behöver din fasad underhåll? Att rengöra din fasad är då en utmärkt idé för att ta bort avlagringar. Efter detta kan du njuta av rena fasader och ett vackert underhållet hus tack vare den strålande utsikten. Kostnaderna för att anställa en specialist för att rengöra fasaden kan vara ganska höga, så människor överväger att städa fasaden själva för att spara på kostnaderna. Men är det lämpligt att rengöra din egen fasad själv eller behöver du anställa en specialist för detta? Du kan läsa allt nedan.

Rengöra en fasad

När du underhåller ditt hem är det också viktigt att rengöra din fasad. Det finns regelbundna avlagringar på fasaden och det finns ofta också föroreningar. När du har rengjort din fasad är du säker på ett hus som ser rent och snyggt ut. Värdet på ditt hem ökar också på grund av den nyligen rengjorda fasaden. Du kan göra en fasadrengöring själv om du har viss erfarenhet eller kunskap, men du kan också ringa en specialist som kommer att arbeta med din fasad på ett professionellt sätt.

Rengöringsmetoder

Det finns olika typer av metoder som används vid rengöring av fasaden. De tre vanligaste metoderna är följande:

Kemtvätt: Denna metod används när det finns envis smuts som inte kan lösas eller sköljas bort. Denna metod har tydliga resultat, men tyvärr är det också sämre för miljön.
Sandblästring: Denna metod är lämplig för föroreningar som är mycket svåra att ta bort, till exempel graffiti. Med sandblästring blandas sandkorn med vatten och sprayas mot fasaden med hårt tryck.
Ångrengöring: Detta gäller endast rengöring med vatten som har ställts under högt tryck, perfekt för mild smutsavlagring. Ångrengöring är också den mest ekonomiska rengöringsmetoden.

Impregnering

Förutom att rengöra din fasad är det också mycket viktigt att få fasaden impregnerad. Detta görs för att undvika vattenskador. När fasaden impregneras absorberas vattnet inte längre av väggen. Vatten kan inte längre lätt komma in här heller. Impregnering kostar i genomsnitt 60 till 150 kronor per kvadratmeter.

Rengör din fasad själv?

Vill du spara kostnaderna för att anställa en specialist genom att rengöra din egen fasad själv? Det här verkar som ett enkelt jobb, men det är inte så enkelt. Det finns flera saker att ta hänsyn till. Till exempel tittar en specialist på de olika fasadrengöringsmedlen och en specialist känner till alla tekniska egenskaper för att rengöra en fasad. Rengörs fasaden felaktigt? Då kan detta få obehagliga konsekvenser som en för tidig fasadrenovering eller till och med utbyte av fasaden. Ska du rengöra din egen fasad? Då kan du räkna med en ren fasad som förblir ganska städad men inte länge. I allmänhet kan du förvänta dig att fasaden ser snygg ut i mindre än sex månader på detta sätt. Envis smuts tas inte bort, men utsikten ser mycket mer attraktiv ut. Har du inte rätt kunskapsnivå, erfarenhet och utrustning för rengöring? Då är det lämpligt att söka hjälp av en specialist. På så sätt förhindrar du eventuella skador på fasaden, vilket också medför höga kostnader. En skadad fasad släpper snabbt igenom drag och fukt.

Tack vare fasadrengöring kommer ditt hem att se ut som nytt igen. Dessutom ökar din boendekomfort, eftersom det ger en trevlig känsla att bo i ett hus som ser rent och välskött ut. Värdet på ditt hem ökar också, så du kan betrakta fasadrengöring som en investering i framtiden. Oavsett om du själv ska städa fasaden på ditt hus eller om du ska ringa in en professionell hjälp, är det alltid en utmärkt idé att städa din fasad.