Rengöring av fasaden

Har du upptäckt alger, mossor eller andra avlagringar på din fasad och inte vet hur du tar bort dem?

Har du upptäckt alger, mossor eller andra avlagringar på din fasad och inte vet hur du tar bort dem?
I princip har du två alternativ: att rengöra fasaden själv eller hyra en professionell. Så att du inte behöver plocka upp telefonen omedelbart med varje minsta förorening, kommer vi att visa dig hur du kan rengöra din fasad själv med några enkla hushållsmedel.
I den här artikeln kommer vi att ge dig steg-för-steg-instruktioner som du kan använda för att rengöra din fasad själv. Vi förklarar vilka saker du måste vara uppmärksam på och vilka botemedel du kan arbeta med. Då pratar vi igen om kostnaderna för professionell fasadstädning.

Rengöring av fasaden: med dessa hemläkemedel

Det finns många olika sätt att rengöra smutsiga fasader. Beroende på typ av fasad är en individuell rengöringsprocess nödvändig. Inte varje typ av rengöring är lämplig för alla fasader.

Det bästa sättet att rengöra fasaden på ett hus beror på typen av fasad.

För att kunna rengöra din fasad själv behöver du följande:

 • vatten
 • tvättpulver
 • majsstärkelse
 • kaliumpermanganat

I det första steget ska du koka upp tio liter vatten. Ta samtidigt majsstärkelsen och blanda den med lite vatten. Så snart vattnet kokar, ta tvättpulvret och kaliumpermanganat och rör om det noggrant i kokande vatten. Tillsätt sedan den blandade majsstärkelsen och koka hela saken lite mer.

Med detta medel kan du på ett tillförlitligt sätt ta bort alger, mossor och svampar. För att göra detta, använd helt enkelt blandningen mycket på de fasader som du vill rengöra. Låt medlet träda i kraft i flera timmar och skölj sedan fasaden med vatten. Använd inte en högtryckstvätt för detta.
Detta medel är INTE lämpligt för träfasader.
Du bör INTE rengöra din egen fasad med en högtryckstvätt. Även om det i sig är möjligt att rengöra husfasaden med en mild temperatur och milt vattentryck utan att skada den, är risken helt enkelt för hög.

Rengöring av fasaden: fördelarna

Den största fördelen med att rengöra fasaden själv är förmodligen kostnaden. Framför allt sparar du kostnaderna för professionell fasadstädning. De hemåtgärder som vi presenterade för dig ovan är vanligtvis inte så dyra.
Frågan uppstår dock vid denna tidpunkt, hur mycket billigare det faktiskt är, eftersom amatörhalvkunskap kan skada ditt hus eller en gipsfasad. Detta resulterar i nya, betydligt högre kostnader på lång sikt.
En annan fördel är flexibiliteten vad gäller tid. Du behöver inte boka tid, speciellt om du vill rengöra mindre fasader eller områden.

Rengöring av fasaden: nackdelarna

Nu har vi nackdelarna.
Det finns regler och förordningar som du måste följa vid rengöring av fasader.
Sammanfattningen är att det finns följande risker om du bestämmer dig för att rengöra din fasad själv:

 • Du kan rengöra din fasad felaktigt
 • Du kan skriva in typ av förorening
 • Du kan välja fel rengöringsmetod
 • Utan professionella verktyg är tvätt och rengöring av fasaden mycket tidskrävande och fysiskt krävande
 • Hantering av högtryckstvätten utgör en risk för personskador
 • Att arbeta i höjder utgör en risk för skador
 • De kan skada din husfasad

Oavsett ovannämnda risker: Du har helt enkelt inte rätt verktyg för djupare fasadrengöring. Vi är säkra på att det är mycket troligt att du inte kommer att ha en teleskoplans, fasadrensare eller en professionell säkerhetsmatta i garaget.

En annan faktor som många glömmer är sanitet. Du måste se till att föroreningarna inte skadar miljön. Om du använder kemiska rengöringsmedel, så ännu mer. Om kemikalier sipprar ner i grundvattnet skadar det inte bara miljön utan är också ett brott.
Det är därför vi bara kan varmt rekommendera att prata med en professionell på denna punkt.

Kontakta oss som din professionella fasadrenoverare i Göteborg!