Renovering av ytterfasaden gynnar alla

Många bostadsföretag tänker ofta inte två gånger på det: en 60-årig lägenhet är vanligtvis redo för rivning. Men det går att tänka annorlunda. Komplexet var försedd med ett nytt isolerande skal. Bostadsföretaget blev lyckliga, invånarna glada, kort sagt: alla gynnades.

”När frågan uppstår, rivning eller renovering tittar man på flera aspekter. Det här är en lägenhet på 60 år, främst avsedd för unga, delvis tack vare den låga hyran. Efterfrågan på billiga lägenheter, särskilt med ett hyrespris under 4000 kronor, är mycket hög. Därför tyckte vi att renovering låter som det bästa alternativet.”

Lätt att applicera och avsluta

EN Bostadsförening valde vårt ytterväggisoleringssystem och galleribeläggning. ”Vi valde detta eftersom vi ville isolera från utsidan. Detta betyder minst besvär för invånarna, som helt enkelt kan fortsätta att bo i sitt hem. Dessutom är materialet ganska lätt att applicera och avsluta. Den lilla stuckaturen ger lägenheten ett friskt och modernt utseende. En ytterligare fördel är att isoleringen också fungerar som ljudisolering och att det inte går att förlora utrymme i hemmet, säger en av specialisterna från vårt företag.

Ett exempel före renoveringsstart och efter avslutad.

”Vi erbjuder ett externt väggisoleringssystem baserat på en polystyrenisoleringsplatta. 145 mm tjock isolering valdes. Ett trevligt lätt material som appliceras på fasaden med limning och mekanisk förankring. Ett projekt som vi arbetade med från augusti till februari. En viktig aspekt av uppmärksamheten är att efterbehandlingsskiktet måste appliceras vattenhållande. Om du skadar ytbehandlingen kan det bildas vatten bakom det och frost kan orsaka skador. Invånarna får därför inte borra hål i ytterväggarna. För att vara säker på ett vattentät lager hade vi ett specialiserat företag för att installera ett passande system för extern väggisolering. För övrigt har sådan skada ingen effekt på den isolerande effekten.

Undvik kalla utrymmen

Förutom att isolera skalet, byttes också balkongerna i husen. Detta var nödvändigt för att förhindra kalla utrymmen. En specialist: ”Vi har fördubblat balkongens area. Om du måste byta ut det, borde du göra det till något större. Invånarna är bara nöjda med det. Dessa balkonger är placerade mot byggnaden från utsidan med en speciell konstruktion. Dörrar, fönster och ramar har också bytts ut. Den gamla plastramen har ersatts. Vi har nu kunnat bearbeta ventilationen bättre i ramarna med hjälp av ventilationsgaller. När det gäller ventilation finns det nu en naturlig tillförsel och mekanisk extraktion. Dessutom har taket varit extra isolerat och gallerierna har packats in för att förhindra kalla utrymmen här också.”

Bättre isolerade utan hyresökning

Naturligtvis finns det enligt våra specialister också nackdelar med denna metod att isolera från utsidan. Såsom skalets tidigare nämnda sårbarhet, som gör underhåll av gipsskiktet oundvikligt. ”Det överväger inte de många fördelarna, särskilt för invånarna.”

Specialisterna ser tillbaka på ett mer än framgångsrikt projekt. ”Vi är nöjda i alla avseenden. Invånarna är nöjda, eftersom de har ett bättre isolerat hus utan hyreshöjning. Dessutom ser komplexet mer modernt och modernt ut och vi har förstorat balkongerna från 3 till 9 kvadratmeter. Även om invånarna konfronterades med byggverksamhet i 7 månader och därför upplevde den nödvändiga besvären hörde vi ingen oenighet. ”

Livslängden förlängs med femton år

Vi kallar det ett läroboksexempel på hur renovering kan säkerställa nöjda ansikten för alla parter. ”Vi lyckades förlänga byggnadens livslängd med minst femton år. Minimalt, eftersom det bara är möjligt att vi kommer att fortsätta använda detta komplex ännu längre med mindre justeringar. Det är ett bra exempel på hur du kan fortsätta att utnyttja befintliga byggnader. Vi får till och med frågor från andra bostadsföreningar om hur vi närmade oss detta projekt. Vi är ganska stolta över det. ”

Kontakta oss för en fasadrenovering i Göteborg idag!